2 december 2009 : XIOS Hogeschool Limburg eerste fairtradehogeschool van Vlaanderen !

18 december 2009 at 3:32 pm 2 reacties

HASSELT – De Xios Hogeschool Limburg heeft woensdag 2 december 2009 het label ‘Deze school is verkocht’ ontvangen uit handen van Hasseltse burgemeester Hilde Claes. Daarmee is Xios de eerste fairtradehogeschool in Vlaanderen.

XIOS Hogeschool verkocht voor eerlijke handel!

De uitreiking van het label ‘Deze school is verkocht’ gebeurde op een themadag rond wereldburgerschap. Onder de naam ‘broodje wereldburger’ wil Xios eigen studenten, leerkrachten, directies en coördinatoren warm maken voor het wereldburgerschap. De fairtradecampagne is een initiatief van 11.11.11, Max Havelaar, Oxfam Wereldwinkels en Vredeseilanden.

Eerlijke handel

Tijdens de themadag organiseerde de Xios lezingen, een tentoonstelling, een infomarkt en talrijke workshops. “We leggen de klemtoon breder dan eerlijke handel en willen onze studenten lerarenopleiding opleiden tot betrokken leerkrachten”, zeggen coördinator van de mentorendag Arjan Goemans en Miche Tulkens, de drijvende kracht achter fair trade op Xios. Xios voldoet dus aan de criteria om het label ‘Deze school is verkocht’ te behalen. “Je bent verkocht als je er achter staat dat alle boeren in de wereld een menswaardig inkomen krijgen, dit via eerlijke handel en duurzame landbouw”, zegt Gwen Segers, regiocoördinator van Oxfam. “Dit toon je door producten van eerlijke handel en duurzame landbouw te kopen en hier ook over te communiceren.”

Stage

“In het afgelopen jaar zijn er binnen onze hogeschool verschillende activiteiten rond eerlijke handel geweest. Zo hebben studenten fairtradeproducten verkocht en kunnen toekomstige leerkrachten vanaf dit academiejaar als alternatieve stage meedraaien in een wereldwinkel”, zegt algemeen directeur van de Xios Dirk Franco. “Daarnaast zijn fairtradeproducten ook opgenomen in ons studentenrestaurant.”

Burgemeester Hilde Claes is trots dat de eerste fairtradehogeschool in Hasselt ligt. “Hasselt is al een aantal jaar fairtradegemeente en hecht dan ook veel belang aan eerlijke handel. De aandacht voor het thema kan volgens mij niet groot genoeg zijn en het doet me plezier dat de hogeschool dit bij haar studenten wil promoten.”

bron: LIMBURG ACTUEEL

Advertenties

Entry filed under: december 2009, Hasseltse FairTradeScholen, XIOS Hogeschool. Tags: , , , , .

Hasselt zet eerste fairtradescholen in de bloemetjes Tsjech Stybar wint GP Hasselt Veldrijden… en een mooi pakket wereldwinkelproducten er bovenop

2 reacties

Trackback this post


Om een FairTradeGemeente te zijn en te blijven moet onze stad aan zes criteria voldoen:

1. Het lokale bestuur steunt en promoot Fair Trade. Met woorden, en met daden.
2. Minstens twee fairtrade-producten zijn beschikbaar in de plaatselijke winkels. En in de horeca worden ze geserveerd.
3. Scholen, bedrijven en organisaties gebruiken fairtrade-producten en helpen de kennis en betrokkenheid te vergroten.
4. Een goede strategie houdt de campagne lang in het nieuws. Zo voelt iedereen (inwoners, handelaars, organisaties) zich gewaardeerd voor zijn engagement.
5. Een lokale trekkersgroep neemt het initiatief om de titel te behalen en zorgt voor continuïteit.
6. Met een nieuw initiatief promoot de gemeente lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten.

Categorieën


%d bloggers liken dit: