Een fairtradedouche voor Syntra Hasselt!

10 februari 2010 at 11:59 am 2 reacties

DIENSTMEDEDELING: Op www.fairtradegemeente.be vindt u alle gegevens van plaatsen in HASSELT die fair trade actief promoten, verbruiken of verkopen.

Syntra Limburg weldra fairtradeschool?

Met een aantal cursisten gaan wij onze school, Syntra Limburg, afdeling Hasselt, een eerlijke handelsdouche bezorgen.
Volg onze stappen hier mee op de voet!

Plannen voor de actie:

Zes cursisten krijgen de uitdaging de directie van Syntra- Limburg (met zetel in Bokrijk) te overtuigen over te stappen op het schenken van eerlijke koffie. OK
De cursisten kleinhandel maken etalages, ontwerpen herbruikbare tassen, logo’s en folders om eerlijke handel bekend te maken. OK
De cursisten van de restaurantafdeling creëren zelf fairtradegerechten, die ze serveren tijdens een ontmoetingsdag met de patroons van deze afdeling. OK
De recepten bundelen wij in een zelf gemaakt receptenboek. OK
We organiseren proefsessies voor cursisten en lesgevers. OK

=

label 'syntra meent het' in houten kader
bekijk foto’s van de huldiging op hasseltlokaal.be

24 november 2009 – even voorstellen: onze trekkersgroep!!

Inne, Vincent, Misja, Lorenz, Geoffrey en Ruben in de Wereldwinkel van Hasselt

Fair Trade Syntra 4

Misja weet wat ze drinkt!

Wereldwinkelkoffie, natuurlijk.

Deze enthousiaste blik van Inne …

… zegt toch genoeg!

Ruben gaat ook voor eerlijke koffie!

Onze eerste acties

Op dinsdag 24 november 2009 werden Inne, Micha, Ruben, Lorenz, Geoffrey, Vincent en Gerlinde warm onthaald door Steven van Wereldwinkel Hasselt. Na een flinke droogbeurt (het regende pijpenstelen) kregen we een boeiend verhaal over eerlijke handel en werden we verwend met smakelijke (h)eerlijke proevertjes. Op dinsdag 8 december vierden we het oude jaar alvast met een receptie voor de lesgevers die straks het eerlijke handelverhaal van Syntra samen met hun cursisten zullen gaan waarmaken. Intussen broeden de ideeën en kriebelen de plannen. Op dinsdag 19 januari verwachten we Steven, die ons komt warm maken voor meer met het verhaal van Dina uit de theeplantage.
Wij kijken er alvast naar uit…

Fair Trade Syntra Hasselt 1

8 december 2009 – Smakelijke proevertjes …

… om het oude jaar af te sluiten!

Fair Trade Syntra 2

Er werd niet alleen geproefd…

… maar ook ernstig geluisterd!

Fair Trade Syntra 3

19 januari 2010 – From Dinah With Love

Op 19 januari kwamen Steven en Karel van Wereldwinkel Hasselt een stevige uitleg over eerlijke handel geven in Syntra Hasselt. De oren waren gespitst. We keken samen naar ‘From Dinah With Love’, waarin Stien uit België, een bezoek brengt aan haar vriendin Dinah in het verre Uganda. Dinah is een theeplukkersdochter van zestien en vertelt over het leven op de plantage tot in de verwerkingsfabriek van de theeblaadjes. Genietend van een flesje (h)eerlijke fruitsap dachten we na over wat we kunnen ondernemen om voortaan alleen nog eerlijke handels- koffie te schenken in Syntra Limburg. De restauranthouders vertelden over de recepten die ze willen koken voor de ontmoetingsavond en de kleinhandelaars zijn druk met het ontwerpen van placemats en boodschappentassen. Onze tekenaar van dienst, Geoffrey, tekende intussen zijn impressies over deze ontmoeting.

2 februari 2010 – Goed nieuws!

Op 2 februari staken de coördinerende leerlingen van het project (Inne, Vincent, Lorenz, Geoffrey, Ruben en juf Gerlinde) de hoofden bij elkaar om een planning op te stellen. Ruben durfde het aan de directeur van Syntra Limburg (Mijnheer Vanstipelen) te telefoneren om hem alvast warm te krijgen voor een eerlijk bakje koffie. Mijnheer Vanstipelen luisterde enthousiast en wil ons op 23 februari ontvangen. Goed nieuws dus! We gingen meteen praten met de verantwoordelijke van de aankopen (Mijnheer Thijs) en samen met hem, Richard (de coördinator van de Leertijd) en Steven van Wereldwinkel Hasselt trekken we nu dus snel naar onze hoofdzetel in Bokrijk. Als voorsmaakje gingen wij het administratief personeel van Syntra Hasselt een proevertje aanbieden… Hopelijk drinken zij binnenkort alleen nog eerlijke koffie!

23 februari 2010 – En nog meer goed nieuws!

Vandaag zijn we met ons trekkersgroepje ontvangen door onze directeur, mijnheer Dirk Vanstipelen! Daarvoor moesten we naar Bokrijk, waar hij zijn bureau heeft. We waren serieus zenuwachtig. Gelukkig gingen mijnheer Welten, juf Gerlinde en Steven van de Wereldwinkel mee.

We hadden ons wel heel goed voorbereid. Juf Gerlinde had alles nog eens goed op een rijtje gezet in een tekst. Daarin stonden al onze vragen voor mijnheer Vanstipelen én onze uitleg, waarom wij het zo belangrijk vinden om ons opleidingscentrum te motiveren om fair trade te promoten.

in de klas in Hasselt, met het ‘charter’, dat we aan onze directeur gaan geven

ons charter voor mijnheer Vanstipelen, onze directeur

Juf Gerlinde had onze vragen omgezet in een ‘charter’.

Hier kwamen onze vragen op neer:

We willen samenwerken om als eerste het label Fairtrade- Opleidingcentrum te halen. Dan zouden we het eerste Opleidingscentrum in Vlaanderen zijn dat dit haalt!

Er zijn al een paar scholen in Limburg die het label Fairtradeschool haalden, bijvoorbeeld: Virga Jesse College en Xios Hogeschool.

Maar wij zouden het eerste opleidingcentrum in Vlaanderen kunnen worden!

 • Wat moeten we hiervoor doen?

  Drie voorwaarden=

  1. Minstens twee fairtradeproducten aanbieden
  2. Eerlijke handel kenbaar maken binnen het centrum
  3. Vorming opzetten rond Fairtrade
 • Hoe kan Syntra dat waarmaken?
  1. Door in alle Syntra- opleidingcentra eerlijke koffie/thee van Oxfam Wereldwinkels te schenken.
  2. Door de suiker bij de koffie/thee aan te kopen bij Oxfam Wereldwinkels: omdat suiker in individuele zakjes is, kunnen mensen ook zien dat we Fairtrade- producten gebruiken en dat is moeilijker bij koffie (waar ze de verpakking niet van zien).
  3. Door op termijn meer producten aan te bieden, bijvoorbeeld: wijn/fruitsap tijdens recepties, eerlijke relatiegeschenken…
  4. Door in de cursussen Bedrijfsbeheer (en andere relevante cursussen) mogelijk een hoofdstuk ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’ op te nemen met aandacht voor eerlijke handel.

braaf, zoals gewoonlijk (!), zitten we uiteindelijk aan tafel met onze directeur

ons bezoek aan de directeur

Iedereen uit ons groepje moest een stukje uitleg doen over ons project. Wij dachten dat we alleen zouden ontvangen worden door mijnheer Vanstipelen. Maar oh jee…

Geoffrey vertelt waaraan een school moet voldoen om de fairtradetitel te halen

Dat hadden we niet verwacht. Voor zoveel mensen te moeten spreken… Mijnheer Vanstipelen had het vrij gelaten aan zijn personeel in Bokrijk of ze wilden komen meeluisteren naar ons. En er bleken veel geïnteresseerden te zijn!

Na onze verdediging stelde mijnheer Vanstipelen nog wat vragen. Bijvoorbeeld wat de andere leerlingen op school over onze plannen dachten. Daarop konden we heel eerlijk antwoorden dat ze dit project heel goed vinden!

Mijnheer Vanstipelen beloofde een antwoord op onze vraag om fairtrade-opleidingscentrum te worden tegen dinsdag 23 maart 2010.
Aan de hand van dit antwoord zullen wij verder streven naar het halen van het label en werk maken van bekendmaking via de pers.

Zeg nu zelf: staan we niet schoon op de foto met ons charter? Wat? Zie je onze gezichten niet goed? Klik dan op de foto voor een grotere versie van de foto!

Wij hebben nog veel plannen.!

 • De trekkersgroep zal het dossier verder opvolgen.
 • Maart 2010: Ontmoetingsdagen met patroons + verschijnen van fairtradereceptenboekje.
 • De Leertijd van Campus Hasselt engageert zich om tijdens recepties (bijvoorbeeld het eindejaarsfeestje voor de afgestudeerde cursisten) en andere activiteiten enkel nog faitradewijn, -thee, -koffie en -fruitsap te schenken.
 • De Leertijd van Campus Hasselt zal in de mate van het mogelijke ook andere fairtradeproducten aankopen (bijvoorbeeld relatiegeschenken…).
 • Wij spreken de lesgevers Wijnkennis van de afdeling Restauranthouders (Leertijd campus Hasselt) aan om de fairtradewijnen mee op te nemen in de cursus.
 • Wij vragen aan de lesgevers Restauranthouders (Leertijd campus Hasselt) om één of meerdere fairtradeproducten op te nemen in het menu voor de eindproeven (juni 2010).
 • Ook nog dit voorjaar 2010:
  • Verzorgen van etalage in Wereldwinkel Hasselt door onze medeleerlingen van de cursus Kleinhandel.
  • Tentoonstellen van objecten, gemaakt door de leerlingen Kleinhandel.
  • Verzorgen van fairtradebrunch door de trekkersgroep (nog verder uit te werken).
 • Bekendmaking van de actie door de trekkersgroep:
  • Pers, weblogs, digitale mailings…

    

   Proficiat aan onszelf!

   Vandaag kregen we héééél goed nieuws: na het gesprek met onze directeur, mijnheer Vantstipelen vorige maand, beloofde hij ons op 23 maart een antwoord te geven op de vragen die we stelden.

   De belangrijkste was of Syntra ook bereid was om fairtradeproducten te kopen en aan te bieden. Want dan zijn we in orde om erkend te worden als eerste fairtrade-opleidingscentrum in Vlaanderen.

   En ja hoor! Mijnheer Lambert Thijs, die verantwoordelijk is voor de aankopen, heeft het uitgezocht en het licht op groen gezet: voortaan drinken 4 vestigingen van Syntra Limburg Wereldwinkelkoffie, met Wereldwinkelsuiker en -chocolaatjes!!

   Proficiat aan onszelf 😉

   27 april: D-DAY

   Op 27 april gaan we aan de buitenwereld duidelijk maken dat we het menen met fair trade, op Syntra.

   Programma

   12h30 – 13h00 Ontvangst met Fair Trade aperitief.
   13h00 – 13h30 Korte uitleg over SYNTRA, voorstelling Fair Trade project door cursisten
   13h30 – 15h30 Fair Trade maaltijd samengesteld, bereid en uitgeserveerd door de cursisten.
   15h30 – 16h45 (Verdere) kennismaking met de leerkrachten en voorstelling van het evaluatiesysteem onder genot van een kop Fair Trade koffie, en uitwisselen van ideeën met vakgenoten/opleiders en de leerkrachten horeca.

    

   Er was heel wat persbelangstelling voor de uitreiking van het nieuwe logo, waarvoor dank dank dank! Op HasseltLokaal verscheen een mooi verslag.

   Advertenties

   Entry filed under: samenwerking met scholen, Syntra Hasselt. Tags: , , , , , , .

Mini-onderneming ‘sweet a fair’ wint publieksprijs met hun 100% fairtradegebak 17 klassen bezoeken “Correct en go: fairtrade in een winkelkar” op XIOS Hogeschool

2 reacties

Trackback this post


Om een FairTradeGemeente te zijn en te blijven moet onze stad aan zes criteria voldoen:

1. Het lokale bestuur steunt en promoot Fair Trade. Met woorden, en met daden.
2. Minstens twee fairtrade-producten zijn beschikbaar in de plaatselijke winkels. En in de horeca worden ze geserveerd.
3. Scholen, bedrijven en organisaties gebruiken fairtrade-producten en helpen de kennis en betrokkenheid te vergroten.
4. Een goede strategie houdt de campagne lang in het nieuws. Zo voelt iedereen (inwoners, handelaars, organisaties) zich gewaardeerd voor zijn engagement.
5. Een lokale trekkersgroep neemt het initiatief om de titel te behalen en zorgt voor continuïteit.
6. Met een nieuw initiatief promoot de gemeente lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten.

Categorieën


%d bloggers liken dit: