Blije Bloemenactiviteit – Keniaanse bloemen-arbeidster te gast in Hasselt + de mening van Nobelprijswinnares Wangari Maathai

12 april 2011 at 2:15 pm

zaterdag 7 mei · 20:00 – 22:30
Vrijzinnig Ontmoetingscentrum Hasselt
Albrecht Rodenbachstraat 18
Hasselt, Belgium

organisatie: Jong Groen! Limburg

Naar aanleiding van moederdag nodigen Netwerk Bewust Verbruiken vzw en FIAN België een Keniaanse bloemenarbeidster in België uit om te getuigen over het verhaal achter de snijbloemen.

Irene Nyambura Kiarie is een Keniaanse bloemenarbeidster van 39 jaar oud. Ze is een alleenstaande moeder van 5 kinderen en werkt al sinds 1996 in het bloemenbedrijf Red Lands Roses, op 35km van de hoofdstad Nairobi. Dit bedrijf is Fairtrade gecertificeerd en garandeert een sociaal en ecologisch verantwoorde productie van bloemen. Irene is vakbondsafgevaardigde en verdedigt in die functie de rechten van de arbeiders in de bedrijfsraad van Red Lands Roses.

Maar lang niet alle bloemen die verkocht worden in ons land zijn afkomstig van Fairtrade bedrijven, weet Irene. Het grootste deel van de bloemen die men hier verkoopt, komen uit bedrijven waar men het niet altijd zo nauw neemt met het milieu, de arbeidsvoorwaarden, en de gezondheid van de – veelal vrouwelijke – werknemers.

De unieke getuigenis van Irene maakt deel uit van de speakerstour 2011 van Netwerk Bewust Verbruiken. In 2010 passeerde reeds een speakerstour uit Uganda in ons land. De getuigenissen van Hannah en Flavia vind je hier : http://www.blijebloemen.be/.

Jong Groen! Limburg wil graag helpen de bloemisten en hun klanten bewust te maken van de problematiek en wil alternatieven aanreiken. Dit alternatief zijn de ‘Blije Bloemen’: bloemen geproduceerd met respect voor mens en milieu. Welke deze juist zijn en waar men deze kan verkrijgen, kom je allemaal te weten op deze avond.

De Keniaanse milieudeskundige en mensenrechtenactivitste Wangari Maathai won de Nobelprijs voor Vrede in 2004.

Dit is alvast haar mening over het “evergreen excuse” achter de Keniaanse bloemenindustrie:

KLIK VOOR GROTERE, BETER LEESBARE WEERGAVE

Advertenties

Entry filed under: 2011 - 04 (april), fair trade, fairtrade. Tags: , , , , , , , , , .

Stad Hasselt steunde slachtoffers aardbeving Chili – wat deed deden de Wereldwinkels met uw geld? Uitnodiging: Inhuldiging totempaal Wereldwinkel Stevoort t.g.v. bezoek Ethiopische koffiepartner Dessalegn Jena Gurmu


Om een FairTradeGemeente te zijn en te blijven moet onze stad aan zes criteria voldoen:

1. Het lokale bestuur steunt en promoot Fair Trade. Met woorden, en met daden.
2. Minstens twee fairtrade-producten zijn beschikbaar in de plaatselijke winkels. En in de horeca worden ze geserveerd.
3. Scholen, bedrijven en organisaties gebruiken fairtrade-producten en helpen de kennis en betrokkenheid te vergroten.
4. Een goede strategie houdt de campagne lang in het nieuws. Zo voelt iedereen (inwoners, handelaars, organisaties) zich gewaardeerd voor zijn engagement.
5. Een lokale trekkersgroep neemt het initiatief om de titel te behalen en zorgt voor continuïteit.
6. Met een nieuw initiatief promoot de gemeente lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten.

Categorieën


%d bloggers liken dit: