AMUSE – culinair Wereldfeest met als thema’s Fair Trade en Korte Keten n.a.v. 5 jaar FairTradeGemeente (26/06/2011, Domein Kiewit)

3 juni 2011 at 8:00 pm

UPDATE: bekijk het fotoverslag – meer dan 5OOO bezoekers!

AMUSE: voor ieders wat wils, en vooral voor ieder wat (h)eerlijks!

KLIK OP DE PRENT VOOR GROTE WEERGAVE

De Stad Hasselt verzamelt met dit initiatief allerhande partners die bezig zijn met de eerlijke en de zuiderse keuken. Zo staat er showcooking met Giovani Oosters, Yanaïka Skrzyszkowiak van ‘Mijn Restaurant Exquisa’ of ‘Lady Chef 2011’ en Moke Karmaoui op het programma. Deze drie bekende chefs zullen koken met producten van lokale boeren en van eerlijke handel. Maar ook de Kids komen aan bod, ‘Maison Papy’ gaat ‘Koken met Kids‘.

Verder demonstreert de wereldvermaarde Hasseltse chocolatier Patrick Mertens van chocolate experience Boon zijn kunsten met Max Havelaar-chocolade van Callebaut en toont Belgische kampioene Barista, Katleen Serdons, hoe je de lekkerste eerlijke Romboutskoffie kan zetten.

De Congolese, Senegalese, Filippijnse, Malinese, Burundese, Indische, Rwandese, Indonesische, Marokkaanse, Peruaanse, … keuken zal vertegenwoordigd zijn door leden van de stedelijke adviesraad ontwikkelingssamenwerking, die er ‘Zuiderse Amuses’ aan 1 euro zullen verkopen ten voordele van hun projecten in het Zuiden. Je krijgt dus niet alleen heel lekkers uit het Zuiden te ontdekken, maar ook de projecten in de landen zelf zullen aan de hand van foto’s voorgesteld worden.

Iedereen kent Lieve Blancquaert van haar programma’s op televisie, maar Blancquaert blijft op de eerste plaats een rasfotograaf. Al 25 jaar lang trekt ze samen met haar camera de wereld rond. Oxfam-FairTrade stuurde haar naar Zuid-Afrika, de Dominicaanse Republiek, Paraguay en Sri Lanka. Daar zag ze met eigen ogen hoe FairTrade werkt en dat legde ze vast in aangrijpende foto’s die tentoongesteld worden op Amuse. Zij beschreef FairTrade als volgt:

FairTrade, dat gaat over het immense verschil tussen je eigen boterham mogen verdienen en je hand voor een aalmoes moeten ophouden. Het verschil tussen respectvol bestaan en bodemloze miserie. Het verschil tussen eerlijke handel en genadeloze uitbuiting.

Niet alleen boeren uit het zuiden vragen een eerlijk loon, maar ook de Hasseltse boeren vragen een rechtvaardig loon voor hun kwaliteitsproducten. Puur Limburg, Voedselteams, de zelfoogsttuintjes van de Wroeter,… worden voorgesteld en de Hasseltse boeren Marifru en het Swijsenhof laten je proeven van (h)eerlijks Hasselts. Geitenmelkijs van de Ijsboetiek uit Stokrooi en (h)eerlijke speculaas van bakkerij Van Brabant maken de combinatie van eerlijke producten en Hasseltse boerenproducten, zeker ook het ontdekken waard.

Maar ook commerciële bedrijven doen aan eerlijke handel en verkopen Max Havelaar-producten, herkenbaar aan het keurmerk. Zo zijn er Millesime, Eosta, Fruitsnacks, Ethiquable, Callebaut en Rombouts die je gratis laten proeven van hun FairTrade producten.

Maar Amuse wordt vooral een culinair feest met strandstoelen en fairtradecocktails van Thomas Janssens, FairTrade drankjes en zuiderse muziek uit Azië, Latijns-Amerika en Afrika.
Sayari Llaqta is een Peruaanse band die bestaat uit muzikanten en dansers die uitdrukking willen geven aan hun Inca-cultuur..
Indikala is een groep van 8 Indische danseressen die aan Bollywooddansen doen, degenen die de film zagen van ‘Slumdog Millionaire’, herinneren zich zeker nog deze typische dansstijl van de Indische filmindustrie.
Dzidzolie is niet de eerste beste Afrikaanse groep, deze band speelde immers al op de Gentse Feesten en staat geprogrammeerd op Afro Latino. Paul Koudjou, de stichter van de band, is zoon van een Voodoo priester en priesteres die ook kruidendokters waren. Paul alias “Petit Paul”, kreeg met de moedermelk de smaak van de Voodooritmes en gezangen mee. Hij speelde in Benin reeds in diverse groepen, tot hij in 1980 naar België kwam. Hier begon hij samen met enkele anderen eerst de groep “Likalo”, speelde in de groep “Ntakraboa”, en nadien startte hij met “Dzidzolie” waarmee hij grote successen scoort.

In de Marokkaanse tent beleef je de sfeer van ‘Duizend-en-één-nacht’, proef je van Marokkaanse patisserie, verse muntthee, … en zal een fototentoonstelling staan van de Marokkaanse partnersteden. Voor de Kids zetten we hennatattoes.

Kortom voor ieders wat wils, of vooral voor ieder wat (h)eerlijks!

Advertenties

Entry filed under: 2011 - 06 (juni), initiatieven vanuit het stadsbestuur. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Bilzen duizendste fairtradegemeente: proficiat! masterchef kookwedstrijd stad Hasselt 2011: de recepten van de deelnemende diensten


Om een FairTradeGemeente te zijn en te blijven moet onze stad aan zes criteria voldoen:

1. Het lokale bestuur steunt en promoot Fair Trade. Met woorden, en met daden.
2. Minstens twee fairtrade-producten zijn beschikbaar in de plaatselijke winkels. En in de horeca worden ze geserveerd.
3. Scholen, bedrijven en organisaties gebruiken fairtrade-producten en helpen de kennis en betrokkenheid te vergroten.
4. Een goede strategie houdt de campagne lang in het nieuws. Zo voelt iedereen (inwoners, handelaars, organisaties) zich gewaardeerd voor zijn engagement.
5. Een lokale trekkersgroep neemt het initiatief om de titel te behalen en zorgt voor continuïteit.
6. Met een nieuw initiatief promoot de gemeente lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten.

Categorieën


%d bloggers liken dit: