PERSBERICHT: Dinah Ndyamuhaki uit Uganda op bezoek in Hasseltse fairtradescholen (4/10/2011)

30 september 2011 at 12:12 pm

update: Dinah in de krant en foto’s van het bezoek!

From Dinah with love from VIZZIbe on Vimeo.

Volgende week woensdag start de Week van de Fair Trade. Naar goede gewoonte zetten Oxfam-Wereldwinkel Hasselt – en dus ook FairTradeGemeente Hasselt – dan weer hun beste beentje voor.

Dinsdag 4 oktober krijgen Hasseltse fairtradescholen hoog bezoek uit Afrika!

Dinah Ndyamuhaki is een theeplukkersdochter uit Kayonza, een regio in het zuidwesten van Uganda. Ze figureert sinds 2008 als hoofdrolspeelster in een bijzonder populaire educatieve docufilm van de Oxfam-Wereldwinkels. Dinah, inmiddels 19 jaar, wacht dan ook een bijzonder hartelijk onthaal.

De Provinciale Handelsschool aan de Gouverneur Verwilghensingel werkte zelfs een uitgebreid programma uit. Daar wachten 480 leerlingen en 50 leerkrachten Dinah op, op de speelplaats.

– 12u45: aankomst van Dinah op de Handelsschool
– 13u-13u30 : welkomstwoordje door de leerlingen en inhuldiging van ‘de kar’ *
– 13u30-13u45: vertrek met 5 ASO ( 21 lln) en Dinah met de stadsbus naar de stad
– 14u-15u30: begeleide stadswandeling door lln. 5 ASO

“We moeten het belang van een eerlijke wereldhandel van de daken blijven schreeuwen. Duurzaam handel drijven is de hefboom naar een serene, globale toekomst. Omdat jongeren hier en ginder deze toekomst vorm zullen geven, is het aangeraden dat ze elkaar leren kennen,” zegt Miet Jackers, leerkracht godsdienst.

* Aangegrepen door de beelden en het verhaal van Dinah, beslisten de leerlingen van het vijfde jaar te starten met een Wereldwinkel op school. Daarvoor werd in de kelder van de school een prachtige kar in elkaar getimmerd en mooi geschilderd.

Dinah zal deze inhuldigen. Vanaf dan wordt ze tweemaal per week buitengereden, zodat de drempel voor de leerlingen om een Wereldwinkelproduct te kopen lager komt te liggen.

De andere scholen die Dinah ontvangen zijn Mariaburcht in Stevoort én de XIOS Hogeschool, die ook beide iets moois voorbereidden.
Rudy Rampelberg, Catering & Events Manager bij Provinciale Hogeschool Limburg, is zo vriendelijk om voor Dinah en haar begeleiders een tafel te reserveren en op zijn kosten een middagmaal aan te bieden, in het schoolrestaurant.

Over dit alles zeker later ook berichtgeving hier!

Meer informatie over Dinah

Dinahs familie telt ongeveer 19 leden, waaronder haar twee zussen Mariapola en Justine. De drie zussen zijn ‘dubbele wezen’; zowel hun vader als hun moeder stierven aan aids. De familie bezit een klein theeveldje en is lid van de coöperatie Kayonza tea Growers Facory Ltd. De zwarte thee die de familie verbouwt komt terecht in de fabriek van Kayonza, 11 kilometer verderop. Oxfam-Wereldwinkels vermarkt een klein deel van het aanbod van Kayonza. Niet veel, maar genoeg om een sanatorium (gezondheidspost), waterkraantjes, een schoolgebouw en vorming voor de landbouwers te voorzien. Dinah studeert voor vroedvrouw.

Het is de eerste keer dat Dinah een grote reis onderneemt. Het zal een hele ervaring worden.

Info over Dinah en de methodiek: www.oxfamwereldwinkels.be/fromdinahwithlove.
Info over Kayonza: op de website van http://www.oxfamwereldwinkels.be/.

en zo haalde Dinah en 5ASO van de Handelsschool de weekendkrant

KLIK VOOR GROTERE, LEESBARE WEERGAVE

Advertenties

Entry filed under: 2011 - 10 (oktober). Tags: , , .

“Hotelschool Hasselt meent het” – artikel uit Smaak (trendsettend Belgisch magazine) VTI Ursulinen aan het Groenplein wint nationale fairtrade@school award!


Om een FairTradeGemeente te zijn en te blijven moet onze stad aan zes criteria voldoen:

1. Het lokale bestuur steunt en promoot Fair Trade. Met woorden, en met daden.
2. Minstens twee fairtrade-producten zijn beschikbaar in de plaatselijke winkels. En in de horeca worden ze geserveerd.
3. Scholen, bedrijven en organisaties gebruiken fairtrade-producten en helpen de kennis en betrokkenheid te vergroten.
4. Een goede strategie houdt de campagne lang in het nieuws. Zo voelt iedereen (inwoners, handelaars, organisaties) zich gewaardeerd voor zijn engagement.
5. Een lokale trekkersgroep neemt het initiatief om de titel te behalen en zorgt voor continuïteit.
6. Met een nieuw initiatief promoot de gemeente lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten.

Categorieën


%d bloggers liken dit: