Maarten Baetens en Ben Bammens (Milieudienst) winnen Masterchef 2012 stad Hasselt

22 mei 2012 at 5:10 pm 1 reactie

Met het receptje “Thaïse rode curry met kip” werden Maarten Baetens en Ben Bammens van de Milieudienst de winnaars van de Masterchef 2012. Met deze tweede editie van de fairtradekookwedstrijd voor werknemers van de Stad Hasselt wil schepen Toon Hermans werken aan het bewustzijn inzake fair trade en korte keten bij de ambtenaren en werkmannen en -vrouwen.

De gelukkige winnaars wonnen een geschenkencheque van de Oxfam Wereldwinkel ter waarde van 250 euro. Deze zal besteed worden aan een fairtradefeestje samen met de collega’s op en om de Milieudienst.

De jury bestond uit de journalisten Dirk Jacobs en Raymond Polus en Steven Schepers van de Wereldwinkel en Toon Hermans, als hoofd van de jury.

Je leest zaterdag alles over deze wedstrijd in het Belang van Hasselt én volgende week in de Streekkrant.

het winnende recept: klik hier om te downloaden (word-bestand)

ingrediënten

de Thaise curry:
600 g kipfilets
500 ml kokosmelk (of kokosroom) (Oxfam Wereldwinkel)
1 eetlepel rode currypasta
3 dl kippenbouillon
1 rode paprika (De Wroeter)
1 courgette (De Wroeter)
½ bussel lente-uitjes (De Wroeter)
2 wortelen (De Wroeter)
1 mespunt sambal
150 g extra fijne sperzieboontjes (De Wroeter)
1 duim gember (De Wroeter)
de rijst:
250 g rijst (Oxfam Wereldwinkel – volle Thaise rijst)
zout
afwerking:
1 limoen
2 eetlepels vissaus
1 koffielepel bruine suiker
1⁄2 bussel verse koriander
verse munt

bereiding

de Thaise curry:
Verhit een kookpot op een zacht vuur en verwarm daarin de kokosmelk. Voeg er de rode currypasta aan toe. (Wie van een extra pikant gerecht houdt, kan wat meer van de pasta toevoegen.) Meng alles even met de garde.
Schenk er de kippenbouillon bij.
Schil het knolletje gember en rasp het in de kokosmelk.
Snij de rode paprika in twee of vier stukken. Snij de partjes paprika in grove stukken.
Snij de lenteuitjes en de wortels in stukken
Knijp of snij de topjes en de steeltjes van de sperzieboontjes. Snij de groente vervolgens middendoor.
Voeg de stukjes paprika, wortel, lenteui  en de halve boontjes toe aan de pot. Laat de groenten garen in de kruidige kokosmelk.
Neem de kipfilets erbij. Snij het vlees in dobbelstenen. Doe ook de stukjes gevogelte in de pot. Laat alles zo’n 20 minuten sudderen op een zacht vuur.
Snij en voeg de courgette 5 minuten voor opdienen toe
de rijst:
Kook ondertussen de rijst met een snuifje zout. (Volg de aanwijzingen op de verpakking.)
afwerking:
Neem een schaaltje en meng er de vissaus in met vers limoensap en de bruine suiker. (Het limoensap kan je naar keuze vervangen door citroensap.) Schenk het mengsel in de pot met kip en rode curry.
Serveer elke tafelgast een portie rijst met een flinke schep van de Thaise rode curry met kip. Pluk en scheur wat verse korianderblaadjes en een beetje munt en strooi dit net voor het serveren over elk bord.

Advertenties

Entry filed under: 2012 - 05 (mei), fairtrade@work, initiatieven vanuit het stadsbestuur. Tags: , , , , , .

6 ideeën voor FairTradeGemeente Hasselt – wat gebeurde er beleidsmatig tussen 2006 en 2012? 11 mei 2012: fairtrade@school was groot succes!

1 reactie

Trackback this post


Om een FairTradeGemeente te zijn en te blijven moet onze stad aan zes criteria voldoen:

1. Het lokale bestuur steunt en promoot Fair Trade. Met woorden, en met daden.
2. Minstens twee fairtrade-producten zijn beschikbaar in de plaatselijke winkels. En in de horeca worden ze geserveerd.
3. Scholen, bedrijven en organisaties gebruiken fairtrade-producten en helpen de kennis en betrokkenheid te vergroten.
4. Een goede strategie houdt de campagne lang in het nieuws. Zo voelt iedereen (inwoners, handelaars, organisaties) zich gewaardeerd voor zijn engagement.
5. Een lokale trekkersgroep neemt het initiatief om de titel te behalen en zorgt voor continuïteit.
6. Met een nieuw initiatief promoot de gemeente lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten.

Categorieën


%d bloggers liken dit: