Jacques Vanderstraeten van Hotelschool Hasselt wint de Limburgse Fairtradetoffee 2014

18 februari 2014 at 3:01 pm 2 reacties

FairTradeGemeente Hasselt viel vrijdagavond 14 februari j.l. in Genk tweemaal in de prijzen, tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Limburgse Fairtradetoffees.
De provincie roept ieder jaar op om Limburgers te nomineren, die het verdienen eens in de fairtradebloemetjes te worden gezet. Iemand, die dag en nacht fair trade uitstraalt of een organisatie die gewoon consequent de fairtradegedachte uitdraagt.


Jacques Vanderstraeten, leraar aan de bakkerij-afdeling van de Hotelschool in Hasselt, werd genomineerd door de trekkersgroep FairTradeGemeente Hasselt. Jacques zijn realisaties hebben de (h)erkenning van fair trade in Hasselt op een hoger niveau getild.

De vrijwilligers van Oxfam-Wereldwinkel Hasselt werden geprezen voor meer dan 40 jaar inzet voor de eerlijke handel. Daarover hier meer.

mini-ondernemingen bakkerijschool

In het schooljaar 2009-2010 startte Jacques met zijn leerlingen van het zevende jaar bakkerij de mini-onderneming “Sweet a fair” op. Hij moedigde de studenten aan om te werken met fairtradeproducten uit de wereldwinkel en lokale, Hasseltse boerenproducten. De studenten van “Sweet a fair” gingen meteen aan de haal met de titel van “beste mini-onderneming van Limburg“.

filmpje TVL Nieuws van 9 oktober 2009

fair trade en korte keten, de culinaire trends

Met zijn neus voor kwaliteit en handel drijven, voelde Jacques aan dat eerlijke handel en lokale producten de culinaire trends zouden worden. Hierin werd hij gesteund door toenmalig directeur Marie-Thérèse Boyen. En woensdag 29 juni 2011 juni 2011 behaalde de Hotelschool dan ook – als eerste in haar categorie van opleidingen – het label van FairTradeSchool.

29 juni 2011 ontving de Hotelschool van Hasselt het label van fairtradeschool

hoogtepunten alom

Eén van de eerste hoogtepunten in de samenwerking tussen de wereldwinkel en de mini-ondernemingen van de bakkerijschool was zeker de overhandiging van een “chocoladen kabouter Wesley” aan gouverneur Herman Reynders. Herman Reynders werd 7 mei 2010 peter van de Limburgse fairtrade-initiatieven.

Als ex-burgemeester van FairTradeGemeente Hasselt neemt Herman Reynders met plezier deze fairtradefakkel over

Kabouter Wesley werd petekind van gouverneur Herman Reynders

samenwerken verbindt

Ondertussen is de vierde generatie van de fairtrade mini-ondernemingen aan de slag. De Amnesty-speculaas, die je momenteel op diverse plaatsen kunt kopen in Hasselt, is één van hun spraakmakende acties.

TWEE LEERLINGEN VAN TASTY TEAM en LUT MEES (AMNESTY HASSELT)

TWEE LEERLINGEN VAN TASTY TEAM en LUT MEES (AMNESTY HASSELT)

De leerlingen van mini-onderneming “Tasty Team” van de bakkerijafdeling van de Hotelschool in Hasselt hebben ter ere van 30 jaar Amnesty International Hasselt nl. een speculaas ontworpen: DE AMNESTY-FAIRTRADESPECULAAS!! O.a. heel wat koffiebars en de fairtradeleerwinkel van VTI Ursulinen in Hasselt bieden dit product aan in februari. Lees hier meer.

En of Jacques wat kent van speculaas bakken? Dat zal wel zijn. Hij is één van de tien leden van de Orde van de Hasselts Speculaas!

Jacques staat rechts op de foto.

Jacques staat rechts op de foto.

Proficiat, Jacques, namens de trekkersgroep FairTradeGemeente Hasselt!

Deze tekst werd voorgelezen door Johan Snyders van de provincie Limburg:

“Jouw miniondernemingen verwerken – op jouw initiatief – met veel succes fairtradeproducten en lokale producten in gebak en patisserie. Sinds de introductie van fairtrade-ingrediënten in het assortiment van de miniondernemingen kapen de miniondernemingen ieder jaar tal van prijzen weg. De miniondernemingen verkopen hun fairtradeproducten via de schoolwinkel en via een website. De miniondernemingen zetten zich ook in om de idee van fair trade verder te verspreiden. Zo wisten ze gouverneur Herman Reynders mee te overhalen peter te worden van de Limburgse fairtrade-initiatieven. Daarnaast waren zij de eersten in Vlaanderen, die bij chocoladereus Barry Callebaut fairtradechocoladendruppels bestelden. Dit idee werd hierdoor ook opgenomen door chocolatier Boon in Hasselt. Mede hierdoor biedt Barry Callebaut nu een reeks fairtradechocoladesoorten aan, die chocolatiers, (banket)bakkers en restaurants kunnen gebruiken als basis voor hun creaties. Jacques, jij bent ook nog actief in de bakkerij van je broer in Alken, waar jullie Oxfam-Wereldwinkelkoffie verkopen, een bewijs van jouw doorgedreven engagement.

Jacques, in de categorie “vernieuwende fairtradeambassadeur “ verdien jij de FairtradeLimburg-toffee 2014.”

Advertenties

Entry filed under: 2014 - 02 (februari), Hotelschool Hasselt. Tags: , , , , , , .

leerlingen Tasty Team Hotelschool bakken Fairtradespeculaas voor 30 jaar Amnesty Hasselt Oxfam-Wereldwinkel Hasselt hoofdprijswinnaar FairtradeLimburg-toffee 2014

2 reacties

Trackback this post


Om een FairTradeGemeente te zijn en te blijven moet onze stad aan zes criteria voldoen:

1. Het lokale bestuur steunt en promoot Fair Trade. Met woorden, en met daden.
2. Minstens twee fairtrade-producten zijn beschikbaar in de plaatselijke winkels. En in de horeca worden ze geserveerd.
3. Scholen, bedrijven en organisaties gebruiken fairtrade-producten en helpen de kennis en betrokkenheid te vergroten.
4. Een goede strategie houdt de campagne lang in het nieuws. Zo voelt iedereen (inwoners, handelaars, organisaties) zich gewaardeerd voor zijn engagement.
5. Een lokale trekkersgroep neemt het initiatief om de titel te behalen en zorgt voor continuïteit.
6. Met een nieuw initiatief promoot de gemeente lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten.

Categorieën


%d bloggers liken dit: