koffieboer John op bezoek bij de wereldwinkels

29 april 2014 at 3:44 pm

John Nuwagaba teelt koffie in het Zuidwesten van Uganda. Maar zondag was hij in een andere hoedanigheid te gast in Hasselt: als general manager van de Ankole Coffee Producers Cooperative Union Limited (ACPCU). De wereldwinkels hadden John uitgenodigd om te komen spreken op hun Algemene Vergadering.

ACPCU groepeert 17 coöperaties, samen goed voor 7.128 boeren, die op kleine schaal (gemiddelde grootte 0.4ha) koffie (voornamelijk Robusta) verbouwen in de districten Bushenyi, Sheema, Mitooma en Ntungamo.

John met enkele vrijwilligers van Oxfam-Wereldwinkel Hasselt

John met enkele vrijwilligers van Oxfam-Wereldwinkel Hasselt

Een gezin met één hectare koffie verdient welgeteld… 300 euro op een jaar, aan die teelt. Daarom dat de boeren ook bananen, aardappelen, yucca en mais voor eigen consumptie of de lokale markt verbouwen. Of ze runnen nog een eigen informeel bedrijfje.

Doelstelling van ACPCU is dan ook op duurzame wijze de levensomstandigheden van haar leden te verbeteren door zoveel mogelijk meerwaarde te geven aan de koffie die de leden produceren. Al 80 procent van hun koffie kunnen ze inmiddels verkopen via diverse fairtrade- en/of biokanalen.

De koffieproducenten plukken de koffiebessen handmatig en laten ze enkele weken drogen in de zon. Daarna wordt de koffie naar de coöperatie gebracht. Elke aangesloten coöperatie is fairtradegecertificeerd en verwerkt de gedroogde koffiebessen zelf tot groene koffie in kleine machines of laat de verwerking gebeuren bij een bedrijf in Ishaka. Voor de komst van de Unie verkochten de afzonderlijke coöperaties hun groene koffie aan UNEX die ze sorteerde, beoordeelde en exporteerde. Vanaf 2009 is ACPCU zelf in staat graded, gesorteerde, verpakte en kwalitatieve fairtradekoffie te exporteren.

De afgelopen jaren heeft de klimaatsverandering hard toegeslagen in de regio. 5 van de 7 traditionele waterbronnen zijn inmiddels droog komen te staan. De armste mensen worden dus ook nog eens het hardst getroffen door de gevolgen, van iets waar zijzelf nauwelijks of niet verantwoordelijk zijn…

Na zijn gevatte lezing werd John getrakteerd op een zakje echte Hasseltse speculaas. Volgende keer eten wij onze speculaas bij een kop Mokka-koffie van de wereldwinkel. Met onze gedachten bij John en zijn coöperanten in Uganda.

Entry filed under: Geen categorie. Tags: , , , , , , .

Oxfam-Wereldwinkels stellen hun nieuwe concept ‘koffieproeverij met barista’ voor in het Stadsmus Tom van der Aa en 3de studiejaar SBS Kuringen eerste Hasseltse fairtrade-ambassadeurs


Om een FairTradeGemeente te zijn en te blijven moet onze stad aan zes criteria voldoen:

1. Het lokale bestuur steunt en promoot Fair Trade. Met woorden, en met daden.
2. Minstens twee fairtrade-producten zijn beschikbaar in de plaatselijke winkels. En in de horeca worden ze geserveerd.
3. Scholen, bedrijven en organisaties gebruiken fairtrade-producten en helpen de kennis en betrokkenheid te vergroten.
4. Een goede strategie houdt de campagne lang in het nieuws. Zo voelt iedereen (inwoners, handelaars, organisaties) zich gewaardeerd voor zijn engagement.
5. Een lokale trekkersgroep neemt het initiatief om de titel te behalen en zorgt voor continuïteit.
6. Met een nieuw initiatief promoot de gemeente lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten.

Categorieën